Naix la Societat Musical La Unió de Sollana

Dec 12, 2022

El passat dimecres 7 de desembre, al Centre Cultural, es va celebrar la primera Assemblea General de la nova Societat Musical de Sollana, on es va procedir a la constitució de la mateixa i es va presentar la Junta Directiva Fundacional. En l’assemblea es presentaren i aprovaren els Estatuts, el nom de la nova societat, «La Societat Musical La Unió de Sollana», o el logotip de la mateixa; i, a més a més, es va presentar al nou director: el sollaner Daniel Garcia Borrás.

En el número 1076 de l’Orgue de Sollana es don referència incloent una crònica de l’assemblea a càrrec de Francesc Buïgues Bolufer, així com una breu biografia de Daniel Garcia Borrás. Ací te deixem l’enllaç a la publicació en l’Orgue de Sollana i, a més, reproduïm a continuació la crònica de l’assemblea:

Crònica de l'assemblea, per Francesc Buigues Bolufer

He realitzat algunes cròniques d’assemblees generals de la Societat Unió Artístico Musical de Sollana, però no m’havia imaginat mai que faria aquesta crònica del naixement d’una societat musical nova al nostre poble, un lloc amb pocs habitants i on des de fa molts anys el món musical ha disfrutat d’un ambient saludable. El mes de juliol passat i en vespres de les Festes Majors començaren els problemes que han tingut una durada de quasi cinc mesos, amb tres assemblees extraordinàries sol·licitades per 55 dels 68 músics de la SUAM i per molts socis, realitzades a contracor per la nova Junta Directiva elegida al gener d’enguany i presidida per Miriam Sabater Alejos.

A les dues primeres assemblees hi va acudir l’advocat de la Federació de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana junt al President de la Federació Comarcal i un altre membre de la directiva de la Federació, respectivament, però no així en l’última assemblea, quan més falta feia, quan deuria d’haver fet l’esmentat advocat de verificador de la votació en la moció de censura a la Junta. La covardia mostrada per la Federació va resultar inesperada i ben evident. I el llistat o cens dels socis que havien pagat les quotes anuals pel banc el mes de juny, com tots els anys, demanat pels músics en vaga setmanes abans i per escrit, fou lliurat menys de 24 hores abans de l’assemblea de la moció de censura.

Els músics en vaga al·legaren en esta última assemblea que havien aparegut sorprenentment molts més socis dels que històricament ha tingut l’entitat, concretament un centenar de socis “extra”, el que va dur als músics en vaga a impugnar les llistes per considerar-les falsejades i a abandonar l’assemblea junt a molts socis sense participar en la votació de la moció de censura.

Final lamentable, on el món musical sollaner ha quedat fragmentat i el capital humà que tants anys ens ha delectat amb la seua música fet malbé.

_______________________________________________

Dies després de l’última assemblea extraordinària de la SUAM per a la votació de la moció de censura duta a terme el 16 de novembre, els músics que l’abandonaren es posaren a treballar per crear una junta fundacional que constituira les bases d’una nova societat musical. Les inquietuds musicals d’estos músics havien estat aturades quasi quatre mesos i era necessari començar a assajar altra vegada. Per tot això, dimecres 7 de desembre celebraren una assemblea per explicar aquestes bases i sotmetre-les a votació.

Així, al saló gran del Centre Cultural acudiren molts músics i socis de la SUAM per a votar els punts de l’orde del dia de la nova societat. Les cares eren ben diferents a les vistes en les assemblees anteriors i ara mostraven relaxació, alegria i il·lusió. A la taula cinc membres de la junta fundacional i el futur director artístic.

  • Obri la reunió el vice-president Gabi Ridaura que fa una breu repassada als fets ocorreguts en els darrers cinc mesos per manifestar al final que els músics es veien incapaços de poder tornar a la que fins aleshores havia sigut la seua casa, la SUAM, i això era per l’ambient que s’havia instal·lat allí. Explica la primera reunió de la junta fundacional realitzada el 24 de novembre, on es designaren els càrrecs i es prepararen els punts de l’orde del dia que tot seguit anaven a votar-se.

  • El primer punt és la comunicació del Director Artístic de la Societat, elegit en votació pels músics de la nova societat que s’havien reunit prèviament amb la finalitat de decidir qui seria la persona que els dirigiria d’ara endavant. L’escollit és el sollaner Daniel Garcia Borràs, músic de la SUAM des de l’any 1997. Després de la votació i de l’aplaudiment corresponent, Daniel va explicar la programació d’horaris i de concerts a realitzar en els pròxims mesos. El primer concert serà el de Nadal, divendres 23 de desembre a les 20.30h a l’Església del Raval.


  • Tot seguit la secretària, Andrea Simó, presenta els membres de la junta fundacional de la nova societat, els quals la governaran uns mesos fins que es convoque una assemblea general on s’elegirà una junta directiva per a quatre anys. Els càrrecs i les persones de la junta fundacional són catorze:

    —— Presidenta: Lucrecia Magraner García

    —— Vice-president: Gabi Ridaura Vila

    —— Secretària: Andrea Simó Alejos

    —— Tresorera: Eva Ferrà Navarro

    —— Vocals: Amada Marín Corts, Ma José Villar Iborra, Marina Simó Luz, Juan Bta. Mollà Mora les, Noelia Ojeda Magraner, Juan Carlos Vera Casas, Francisco Segarra Selma, Juan Choví Estarelles, Vicenta Cañada Rubio i Santiago Añó.

(Aplaudiments)

  • Pren la paraula la presidenta Lucrecia Magraner i sol·licita als assis- tents possibles noms per a la nova societat. Es procedix a la votació de dues propostes resultant guanyadora i passant a dir-se així la denominada “Societat Musical La Unió de Sollana”. Comenten que el nom de la Unió refereix la solidaritat mútua que han mantingut els 55 músics en vaga al llarg dels últims quatre mesos i mig (aplaudiments).


  • De seguida es presenten i distribuixen en paper als socis tres pro- postes de logotips per a l’entitat, els quals han estat treballats pels músics Juan Choví i Teo Atienza. Es vota i resulta guanyador el logotip amb el núm. 3. (Aplaudiments).


  • Pren la paraula la tresorera Eva Ferrà, la qual ens parla de les fulles d’alta com a socis, de les quotes a cobrar i de les possibilitats d’ingressos futurs per a la societat.


  • La vocal Amada Marín explica els nous Estatuts redactats després d’haver après de l’experiència viscuda amb la SUAM i d’haver estudi- at els vigents en vàries societats musicals, sempre amb l’ànim d’a- conseguir unes normes de funcionament democràtiques, participati- ves i que permeten a l’Assemblea General actuar com a òrgan de govern efectiu en tot moment.

    A destacar:

  1. Tots els músics passaran a ser socis de fet.

  2. Hi haurà socis honoraris que seran aprovats en assemblea general a proposta de la junta.

  3. Els socis nous no podran votar a membres de Junta Direc- tiva si l’alta del soci es produeix a menys de tres mesos de les eleccions.

  4. Les convocatòries d’assemblea general es realitzaran amb 15 dies hàbils d’antelació i es comunicaran en paper i per via telemàtica.

  5. La durada del mandat de la junta directiva serà de quatre anys.

  6. En la impugnació d’un acord no serà necessari recórrer en primera instància per la via legal i es podrà fer directament davant la junta directiva.

  7. El cessament del Director Artístic serà competència de l’assemblea general, a proposta de la junta directiva.

  8. També s’explicaren altres punts. Els estatuts foren votats a favor per unanimitat dels assistents (Aplaudiments).

  • La presidenta comenta que encara no es disposa de local per als assajos i manifesta que estan tractant el tema amb l’Ajuntament de Sollana per vore quin lloc seria el més adient. En espera de l’assignació, els assajos es realitzaran al Centre Cultural.


  • En la cloenda de la reunió, la presidenta manifesta que “el camí elegit és el més difícil però alhora també és el més gratificant; l’altre no era saludable per a nosaltres”. Continua amb els agraïments a Isabel Llinares, Laia Buïgues i altres persones que en aquestos mesos han treballat de valent i ara no continuen en la junta fundacional. També diu que la nova societat està oberta a qualsevol educand amb el Grau Elemental de música finalitzat per a així poder tocar en els concerts i que de moment no hi ha escola de música, però és possible que puga materialitzar-se en el futur (Aplaudiments).


  • Finalitzada l’assemblea es realitzaren les fotografies corresponents.

Sollana, noranta quatre anys després, torna a tindre dues societats musicals però, pensant que les persones passen i la música queda, pot ser en un futur aquestos músics puguen tornar a la SUAM i Sollana tinga de bell nou el món musical unit.